sâmbătă, 21 aprilie 2012

Eu sunt stapanul sortii mele

Pe parcursul ultimelor saptamani, mi-au rasunat in minte cuvintele lui Nelson Mandela: “I am the master of my fate; I am the captain of my soul.” Crezand cu tarie ca nimic nu este intamplator si ca aparitia acestor cuvinte in mintea mea pe fondul evenimentelor traite, nu sunt lipsite de insemnatate, m-am asezat in fata calculatorului pentru a scrie cele ce urmeaza.

Primul insight referitor la cuvintele de mai sus s-a produs in timpul intalnirii de la Coaching Support Group din luna martie 2012, cand Elena Capruciu ne-a provocat cu intrebarea “De ce sa facem Coaching?” Motivele si raspunsurile la aceasta intrebare, desi nenumarate - atat din punct de vedere al celor care profeseaza in domeniul coaching-ului cat si al celor care experimenteaza in calitate de clienti – sunt prea putin diferite.

De ce spun ca motivele nu sunt cu mult diferite si de ce in mare parte sunt intersajabile? Pentru ca inainte de orice suntem oameni, iar una din nevoile noastre cele mai mari este sa fim ascultati si intelesi. Pentru ca avem nevoie sa ne impartasim gandurile si sentimentele celor care ne asculta cu adevarat si nu ne judeca. Astfel, fie ca purtam sau nu palaria coach-ului avem nevoi comune. Avem nevoia unui mediu sigur si luminos in care sa putem planta semintele de valoare ale ideilor si planurilor noastre. Avem nevoie de soare (deschidere) si de apa (angajament) pentru ca semintele sadite sa rodeasca. In spatiul de coaching, atat coach-ul cat si clientul sunt responsabili de construirea si pastrarea acestui spatiu propice crearii si dezvoltarii.

Regasirea sinelui; atingerea obiectivelor; implinirea viselor; regandirea optiunilor; gasirea si onorarea valorilor; depasirea limitelor; indepartarea blocajelor; celebrarea reusitelor; regandirea si depasirea esecurilor; gasirea si mentinerea motivatiei sunt doar alte cateva exemple de motive pentru care sa facem coaching.

Citeste intregul articol aici: http://coachinginbucuresti.blogspot.com/2012/04/eu-sunt-stapanul-sortii-mele.html

sursa foto:petsfoto.com