duminică, 18 septembrie 2011

Patience...Don't try, start being patient!

Rabdarea...este cu adevarat o virtute! Asta nu inseamna ca cei care nu au facut uz de ea pana acum nu pot sa invete sa apeleze la ea. Rabdarea se invata ca orice alt lucru, insa bineinteles, este nevoie de antrenament! 

Cum invatam sa avem rabdare?

Desigur, nu exista o reteta! Tine de fiecare in parte cum reuseste sa isi planifice actiunile si sa-si gestioneze reactiile si trairile.  Credinta mea este urmatoarea: odata ce ne angajam intr-un set de actiuni (de preferat planificate in prealabil, a caror indeplinire ne va conduce catre obtinerea scopului dorit) si depunem tot efortul, pasiunea, expertiza si increderea noastra pentru ca acest actiuni sa aiba rezultatul scontat, nu  avem niciun motiv de ingrijorare. Anxietatea, nerabdarea, frica de esec, etc nici nu trebuie sa intre in discutie deoarece:
1. odata ce ne angajam intr-o actiune, se presupune ca am facut acest lucru in mod constient si ca ne-am asumat toate riscurile aferente
2. la momentul la care ne-am facut planul de actiune, am analizat si am minimalizat posibilele riscuri
3. increderea ca efortul si pasiunea depuse trebuie sa isi primeasca recompensa mai devreme sau mai tarziu

Presupunand ca am gasit propriile raspunsuri la  intrebarea de mai sus, este absolut firesc sa ne punem si urmatoaea intrebare:

Care este plusul pe care rabdarea il poate aduce in viata noastra?

"A avea rabdare" poate fi adaptat si transformat intr-o filozofie de viata, pe care aplicand-o in toate aspectele cotidianului va avea cu siguranta rezultate pozitive. Putem privi rabdarea ca pe un instrument indispensabil pentru imbunatatirea calitatii vietii. Imperativul dupa care ma ghidez este urmatorul: Nu trebuie sa asteptam sa ni se inatample lucruri bune ci trebuie sa actionam si sa daruim celor din jur tot ce avem mai bun. Nu trebuie sa asteptam nimic in schimb, sau sa facem ceva doar pentru recompensa. Toate "darurile" pe care le oferim (un cuvant, un zambet, un sfat, un ajutor, etc) se vor intoarce la un moment dat la noi, insa este gresit sa ne inpacientam cand boomerang-ul nu se intoarce! Daca invatam sa avem rabdare, recompensele vor veni de la sine, fara sa le asteptam sau sa ne gandim la ele.
Asa cum chiar si din cel mai arid si neprietenos teren poate sa creasca o impresionanata forma de viata, in acelasi mod vor da roade si actiunile noastre, atat timp cat avem rabdare!
Plus-valoarea pe care ne-o aduce rabdarea este in primul rand linistea interioara, multumirea si increderea in noi.

Pentru a va da un boost in definirea filozofiei vietii, va invit sa urmariti urmatorul filmulet al lui Steve Jobs: "How To Live Before You Die":http://www.ted.com/talks/steve_jobs_how_to_live_before_you_die.html
Fiecare lucru pe care il facem in viata  va avea la un moment dat un sens, chiar daca nu ne dam seama la momentul respectiv, totul este sa avem rabdarea necesara de a culege roadele actiunilor noastre.


Sursa foto 1:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu