duminică, 22 mai 2011

Simbolul Sabiei Japoneze

    Ce facem cu atuurile, cu experienta si cu pregatirea noastra academica? Doar le punem in slujba responsabiltatilor unui job si atat, fara sa ne implicam creativ sau fara sa incercam sa ne dezvoltam mereu pentru a ne remarca si a ne face auziti? Vream sa devenim doar o "unealta" a lumii corporatiste sau ne dorim de fapt sa ne transformam cunostintele si valoarea personala intr-o Katana (sabie japoneza)?
     In acelasi mod in care katana era considerata a fi sufletul samuraiului, va provoc sa incercati sa va "re-brand-uiti" - ca tot este un cuvant adeseori uzitat - si sa va transformati  plus valoarea pe care o aduceti in ceea ce faceti, viziunea, pasiunile si valorile voastre in sufletul carierei pe care doriti sa o aveti.
    Katana, ca suflet al samuraiului, se afla in permanenta la braul acestuia, insa in istorie au existat momente in care samuraii (izgoniti, numiti Ronin) din lipsa banilor erau nevoiti sa-si vanda sabia. Cand se intampla acest lucru, samuraiul ramanea practic fara suflet, fara nimic din ceea ce simboliza katana. Prin comparatie, cred cu tarie ca parcursul profesional pe care il alegem trebuie sa  reprezinte sufletul nostru, iar atunci cand ne vindem ideile, pasiunile si know-how-ul doar pentru a putea supravietui in cariera, ramanem goliti de continut si de valori.
     Posesia unei katana reprezinta o arta in sine, un ritual simbolistic fabulos, tehnicile de purtare, curatire, afisare, ascutire sau manuire fiind extraordinar de elaborate. Astfel, de ce nu am invata si noi cum sa ne construim, slefuim, imbunatatim cariera, sau cum sa ne ascutim simturile astfel incat sa transformam fiecare idee intr-o sansa sau fiecare cunostinta intr-un atu unicat? De ce sa nu invatam cum sa ne "afisam cariera", cum sa ne vindem ca inidivizi unicati, ca specialisti in domeniile noastre?  De ce sa nu ne facem un tel din a demonstra ca putem sa facem ceva ce sa conteze, ca putem sa facem diferenta?
     Practic, trebuie sa fim constienti de necesitatea dezvoltarii personale permanente pentru a putea sa ne vindem la adevarata valoare, fara sa mai fim obligati sa ne abtinem de la a ne spune parerea sau de la a avea idei daca vrem sa ne pastram job-ul...
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu