duminică, 29 mai 2011

Cariera ca un joc de noroc - Care este asul ascuns din maneca noastra?

M-am gandit de atatea ori la cat de usor ar fi sa lasi lucrurile sa vina de la sine si atunci cand vine vorba de cariera, pur si simplu sa "joci" la "noroc". M-am intrebat adeseori cum ar fi sa iti bazezi o decizie importanta pe aruncarea zarurilor sau pe baza unui pariu...cum ar fi sa iti transformi cariera intr-un joc de noroc? Nu stiu raspunsul pentru ca nu am procedat in acest mod niciodata si nici nu cred ca mi-ar iesi (cel putin nu din prima), tinand cont ca nu sunt genul care sa obtina ceva fara efort. Ceea ce ma face sa imi pun aceste intrebari este cautarea aceasta asidua si frenetica a job-ului si a carierei "ideale", "perfecte", cautare bazata pe principii, generalizari si retete de succes mult prea mediatizate care sunt mai mult sau mai putin aplicabile...ideea este ca ma oboseste bombardamentul acesta continuu de informatii generale, sfaturi infailibile si idei preconcepute (de exemplu: auzi din toate partile sub  diferite forme ca daca nu reusesti sa avansezi in maxim doi ani pe un post mai bun in cadrul companiei in care lucrezi, nu mai ai nicio sansa sa cresti in interiorul ei,  sau ca daca nu castigi minim o mie de euro pe luna nu iti poti permite o serie de lucruri "indispensabile", etc). 
Acestea sunt numai cateva exemple legate de hartuirea la care suntem supusi aproape zilnic de catre societatea de consum in care traim, societate care ne impune un grad din ce in ce mai ridicat de mercantilism si care ne stirbeste creativitatea si ne cenzureaza ca indivizi. Tot acest amalgam de pseudo-valori si de non-valori ne fac sa orbecaim catre un job mai bun catre o cariera stabila, catre un venit mai mare, lucruri catre care, in fapt, nu mai stim cum sa ajungem. Am ajuns sa ne pierdem in amanunte si sa uitam scopul, obiectivul final. 
Astfel, recomandarea mea este de a ne detasa putin, de a ne da cu doi pasi in spate pentru a putea vedea din nou imaginea de ansamblu (mult substrat are expresia populara " nu mai vedem padurea de atatia copaci"); trebuie sa gasim timpul si sa avem ragazul de a reflecta putin si de a ne reaminti ceea ce ne dorim cu adevarat pentru a putea gasi cea mai potrivita cale de atac! 

Sunt convinsa ca trebuie sa profitam de sansele care ni se ofera, pentru a le putea transforma in asi pe care sa-i scoatem din maneca atunci cand va fi nevoie. Trebuie sa facem diferenta, trebuie sa ne facem remarcati prin caracteristicile unice pe care le avem in mod natural  sau pe care le-am dobandit in timp. Dar pentru a face asta, este necesar sa oferim un vot de incredere fiecarei sanse ce ne iese in cale si sa mai si dam cu zarul din cand in cand!
Altfel, nu stim daca suntem castigatori!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu