sâmbătă, 21 mai 2011

Revenirea la "Prezent"

Trecutul, prezentul si viitorul reprezinta cele trei dimensiuni ale vietii noastre, ceea ce ma duce cu gandul la ce spunea Ralph Waldo Emerson: With the past, I have nothing to do; nor with the future.  I live now.   
In coaching dimensiunea prezentului reprezinta un imperativ. Nu multi dintre noi sunt constienti  ce inseamna cu adevarat a trai in prezent. Activitatile zilnice care se desfasoara cu o viteza ametitoare ne fac sa uitam ca tot ceea ce putem stapani si ceea ce avem cu adevarat este prezentul.  Ne lasam purtati de valul viitorului, gandindu-ne fara oprire la noi oportunitati, proiecte si activitati viitoare care ne vor oferi (tot in viitor) satisfactia, multumirea sau recunoasterea atat de mult dorita, in egala masura in care ne lasam influentati de "fantasmele" trecutului. Pentru unii dintre noi, activitatile si experientele din trecut pot reprezenta un obstacol pentru ceea ce vrem sa construim in viitor, sau pot reprezenta o punte de legatura cu dezvoltarea noastra viitoare. Indiferent in care dintre cele doua situatii ne situam, in ambele prezentul este neglijat. 
Si eu ma pot incadra cu usurinta in categoria celor ce au uitat prezentul, oragnizandu-mi timpul cu strictete, planificandu-mi urmatoarele proiecte, gandindu-ma ca in viitor (fie el apropiat, sau indepartat) vreau sa fac x, y, z lucruri si ma afund in planificarea viitorului uitand ca totusi nu am decat acest moment prezent pe care ar trebuie sa-l valorific la maxim.
Eu propun insa un joc in care sa incercam sa vizualizam cum reducem ca dimensiuni trecutul din sufletul nostru astfel incat sa ne lasam inima, mintea si bratele  libere sa imbratiseze in totalitate prezentul. Va invit sa facem asta impreuna pentru a ne putea bucura de prezentul inconjurator, pentru a ne putea bucura de fiecare zi, de fiecare primavara, de fiecare raza de soare, de fiecare sansa ce ni se ofera, de fiecare zambet si de fiecare persoana din jur.   Ceea ce vreau sa subliniez cu acest indemn de a trai in prezent (indem bazat pe experienta personala) nu este faptul ca e gresit sa ne dedicam planurilor de viitor, din contra, ci faptul ca daca nu constientizam prezentul, realitatea imediata si nu suntem multumiti si fericiti ca avem la dispozitie un prezent pe care sa il traim, nu o sa putem creiona un crochiu fidel al viitorului nostru, la fel cum nu o sa reusim intru totul sa intelegem si sa fructificam trecutul.  

Acestea fiind spuse: Don't let yesterday use up too much of today ! (proverb indian)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu