marți, 6 martie 2012

V for Value


                                                                                Sursa foto:loganskin.com.au 
Scent of a Value

Am revazut zilele trecute "Scent of a Woman" (nu pot sa rezist tentatiei de a savura acest film odata la 1-2 ani) si ca de fiecare data il privesc din perspective diferite. De data acesta, cuvantul care mi-a rasunat cel mai puternic in minte, a fost VALOARE. 
S-au scris tomuri pe aceasta tema si nu intentionez sa relatez aceleasi lucruri pe care le cunoasteti deja. 
Vreau doar sa va aduc aminte de "parfumul" unei valori. Vreau sa va intrebati ce conteaza cu adevarat pentru voi, ce va face sa vibrati? Care sunt acele lucruri care au valoare maxima pentru voi?
De indata ce suntem pe aceeasi frecventa cu aceste valori, de indata ce rezonam cu ele si le onoram prin actiunile si comportamentul nostru, perspectiva se schimba si realizam cat de usor inaintam pe drumul catre telul propus. Fie ca vorbim de abundenta, altruism, aventura, exuberanta sau de oricare dintre valori, odata ce le-am identificat si le-am ierarhizat, putem stabili mai usor parcursul nostru pe viitor; devenim constienti de momentele in care decidem, gandim sau ne comportam in rezonanta cu ele, sau de cele in care le incalcam. 

Identificarea si Onorarea Valorilor

Din punctul meu de vedere, clarificarea valorilor reprezinta o piatra de temelie pentru edificiul dezvoltarii personale. In momente de confuzie, de deriva, o intoarcere la valorile personale de baza sau o reclasificare a lor, ne poate conduce mai usor spre acel prim pas de care avem nevoie pentru a ajunge la mal.
Putem sa ne energizam viata depunand efort sa implementam valorile pe care ni le dorim in viata noastra si depunand efort sa le onoram pe cele care sunt cel mai aproape de sufletul nostru. Putem dezvolta strategii proprii de implementare a valorilor si odata ce ne dedicam acestui demers, lucrurile bune, pe care le dorim, vor veni cu usurinta sub forma unor noi oportunitati, sub forma unor noi surse de venit sau a altor forme de beneficii spirituale si materiale.

Partitura valorilor - exercitiu vizualizare

Va propun un mic exercitiu de vizualizare: imaginati-va sunteti o vioara, un pian, o harpa sau oricare alt instrument muzical. Pentru a putea atinge notele dorite de pe portativ (vislele, obiectivele noastre), este necesar sa atingem/apasam corzile sau clapele (acestea sunt valorile noastre) intr-un anumit mod. Imaginandu-ne ca fiecare coarda a viorii sau fiecare clapa a pianului reprezinta o valoare personala, modul in care alegem sa le atingem sau sa le apasam ne conduce catre atingerea notei dorite (telul nostru). Imaginati-va ca atunci cand actionati sau va comportati in neconcordanta cu valorile voastre, va va fi infinit mai greu sa ajungeti unde va doriti si sa fiti multumiti de rezultat; in egala masura, daca nu atingem clapa sau coarda corecta, nota urcata pe portativ va strica intreaga partitura. Atingeti coarda corecta si lasati-va purtati de notele melodioase catre partitura finala.

Acestea fiind spuse, va indemn sa va identificati, clarificati si sa va onorati valorile pentru a valsa catre visul vostru 


Your Values Determine Your Behavior

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu