sâmbătă, 17 martie 2012

Coach-ul Micul Print



                                          

Nu stiu pentru voi, insa in ceea ce ma priveste, Micul Print reprezinta o capodopera, o sursa nesecata de inspiratie si de intelepciune. Ori de cate ori o recitesc, desprind cu totul alte invataturi; de fiecare data imi conduce gandurile, imaginatia catre alte taramuri ale hartii proprii. Fie ca vorbim de setea de cunoastere, fie ca vorbim de un drive creativ, sau de dorinta de evadare a copilului din noi, aceasta carte reprezinta pentru mine prima raza de soare a primaverii, primul colt de iarba si primul ghiocel plapand. 

In randurile ce urmeaza redau unul din capitolele mele preferate, ce reprinta un exercitiu de coaching valoros. Dincolo de sentimentul apasator al singuratatii si de greutatea de a fi neinteles, povestea Micului Print ne transmite un sentiment de reusita, de impacare; ne indeamna sa ne descoperim pasiunile, sa reinviem copilul din noi si aspiratiile de mult uitate. Micul Print ne inspira, ne ghideaza, ne aduce mai aproape pe oameni, ne incita curiozitatea explorarii si ne deschide apetitul de auto-cunoastere. 

"Micul print se urca pe un munte inalt. Singurii munti, pe care ii vazuse el vreodata, erau cei trei vulcani ai lui, care-i ajungeau doar pana la genunchi. Iar de vulcanul stins se folosea ca de un scaunel. "De pe un munte cat acesta de inalt - isi zise el atunci - am sa vad dintr-o privire toata planeta si toti oamenii ..." Insa nu zari decat colturi de stanca, foarte ascutite.
- Buna ziua - zise micul print intr-un noroc.
- Buna ziua ... Buna ziua ... Buna ziua ... - raspunse ecoul.
- Cine sunteti voi? zise micul print.
- Cine sunteti voi ... cine sunteti voi ... cine sunteti voi ... - raspunse ecoul.
- Fiti prietenii mei, sunt singur - zise el.
- Sunt singur ... sunt singur ... sunt singur ... - raspunse ecoul.
"Ce planeta caraghioasa! se gandi el atunci. Numai uscaciune, numai stanca colturoasa, numai sare. iar oamenii n-au nici un pic de fantezie. Nu fac altceva decat sa-ngane ceea ce le spui ... Acasa, eu aveam o floare: vorbea intotdeauna ea intai ..."

Prima data cand am citit aceste randuri am desprins indemnul de a-mi acorda timpul necesar sa ma descopar; de a-mi da frau liber imaginatiei si de a avea fantezie. Mi-am dat seama ca nu sunt un om mare infometat de cifre si explicatii seci, ci un om mare care asculta de copilul din mine si care isi doreste sa se suie pe un vulcan si sa vada "toata planeta si toti oamenii"; un om mare care vede oaia din cutie si elefantul din sarpele boa. 
Va invit si pe voi sa descoperiti ce va inspira din aceasta povestioara si sa va aduceti aminte de voi, de cine sunteti; sa reaprindeti vulcanul din voi.


sursa foto:miculprint.go.ro

marți, 6 martie 2012

V for Value


                                                                                Sursa foto:loganskin.com.au 
Scent of a Value

Am revazut zilele trecute "Scent of a Woman" (nu pot sa rezist tentatiei de a savura acest film odata la 1-2 ani) si ca de fiecare data il privesc din perspective diferite. De data acesta, cuvantul care mi-a rasunat cel mai puternic in minte, a fost VALOARE. 
S-au scris tomuri pe aceasta tema si nu intentionez sa relatez aceleasi lucruri pe care le cunoasteti deja. 
Vreau doar sa va aduc aminte de "parfumul" unei valori. Vreau sa va intrebati ce conteaza cu adevarat pentru voi, ce va face sa vibrati? Care sunt acele lucruri care au valoare maxima pentru voi?
De indata ce suntem pe aceeasi frecventa cu aceste valori, de indata ce rezonam cu ele si le onoram prin actiunile si comportamentul nostru, perspectiva se schimba si realizam cat de usor inaintam pe drumul catre telul propus. Fie ca vorbim de abundenta, altruism, aventura, exuberanta sau de oricare dintre valori, odata ce le-am identificat si le-am ierarhizat, putem stabili mai usor parcursul nostru pe viitor; devenim constienti de momentele in care decidem, gandim sau ne comportam in rezonanta cu ele, sau de cele in care le incalcam. 

Identificarea si Onorarea Valorilor

Din punctul meu de vedere, clarificarea valorilor reprezinta o piatra de temelie pentru edificiul dezvoltarii personale. In momente de confuzie, de deriva, o intoarcere la valorile personale de baza sau o reclasificare a lor, ne poate conduce mai usor spre acel prim pas de care avem nevoie pentru a ajunge la mal.
Putem sa ne energizam viata depunand efort sa implementam valorile pe care ni le dorim in viata noastra si depunand efort sa le onoram pe cele care sunt cel mai aproape de sufletul nostru. Putem dezvolta strategii proprii de implementare a valorilor si odata ce ne dedicam acestui demers, lucrurile bune, pe care le dorim, vor veni cu usurinta sub forma unor noi oportunitati, sub forma unor noi surse de venit sau a altor forme de beneficii spirituale si materiale.

Partitura valorilor - exercitiu vizualizare

Va propun un mic exercitiu de vizualizare: imaginati-va sunteti o vioara, un pian, o harpa sau oricare alt instrument muzical. Pentru a putea atinge notele dorite de pe portativ (vislele, obiectivele noastre), este necesar sa atingem/apasam corzile sau clapele (acestea sunt valorile noastre) intr-un anumit mod. Imaginandu-ne ca fiecare coarda a viorii sau fiecare clapa a pianului reprezinta o valoare personala, modul in care alegem sa le atingem sau sa le apasam ne conduce catre atingerea notei dorite (telul nostru). Imaginati-va ca atunci cand actionati sau va comportati in neconcordanta cu valorile voastre, va va fi infinit mai greu sa ajungeti unde va doriti si sa fiti multumiti de rezultat; in egala masura, daca nu atingem clapa sau coarda corecta, nota urcata pe portativ va strica intreaga partitura. Atingeti coarda corecta si lasati-va purtati de notele melodioase catre partitura finala.

Acestea fiind spuse, va indemn sa va identificati, clarificati si sa va onorati valorile pentru a valsa catre visul vostru 


Your Values Determine Your Behavior