duminică, 8 ianuarie 2012

Dimensiunea Riscului (Partea II)





Referitor la acest subiect, am promis si o a doua parte care sa trateze modalitatea prin care sa ne debrasam de acest bagaj inutil de temeri, prin care sa ieşim de sub imperiul riscului. Daca primul articol parea "zugravit" in culori prea sumbre, aceasta a doua parte va prinde contur sub lumina solutiilor si posibilitatilor pe care le avem la indemana pentru a infrunta temerile. 
Va indemn sa aveti curajul de a fi neinfricati si sa faceti zi de zi un pas cat de mic pentriu consolidarea propriei forte si increderi. Sprijin aceste cuvinte cu ceea ce spunea Pablo Picasso - "Intotdeauna fac ceea ce nu pot face, pentru a invata cum sa fac" (I am always doing that which I cannot do, in order that I may learn how to do it ).

Astfel, am sa va rog sa reflectati/ analizati/judecati/ cele de mai jos:

  • iti place prea mult siguranta, dar simti ca nu avansezi atat de repede precum ti-ai dori? 
  • te simti bine in zona ta de confort si nu visezi decat la o viata linistita si fara stres? 
  • nu ai fost invatat(a) sa-ti asumi riscuri si nici nu te simti prea bine in astfel de situatii? 
  • simti ca "siguranta" job-ului actual te impiedica de la a duce o viata cu adevarat satisfacatoare, de succes? 
  • iti este teama de reactia celor din jur daca vei incerca ceva iesit din comun? 
  • iti este frica de schimbare? 
Nevoia de siguranta este omeneasca si este normal sa fim atrasi catre lucrurile familiare si predictibile. Ne plac lucrurile pe care le cunoastem si le putem controla cu usurinta, insa asa cum ne spune Hellen Keller, "Siguranta este in mare parte o superstitie. Nu exista in natura si nu este ceva ce poate fi experimentat ca atare; a evita pericolele nu este mai sigur pe termen lung decat expunerea voita. Viata fie este o aventura indrazneata, fie nimic!" 
Astfel, indemnul meu este de a face urmatorul exercitiu de vizualizare, care se bazeaza pe principiul; "face your fear": 

Inchide ochii, inspira adanc si expira de cateva ori. Vizualizeaza aspectul sau situatia de care iti este teama. Contureaza-l cat mai detaliat in mintea ta. Da-i viata si personifica-l. Apoi imagineaza-ti ca esti intr-o incapere diferita si ca trebuie sa ajungi la el sa il vezi mai bine. Treci pragul imaginar al fricii si priveste necunoscutul; da mana cu el si priveste-l in ochi; cerceteaza-l si familiarizeaza-te cu el; observa cum ceata si negura se ridica; recunoaste-i partea prietenoasa; constientizeaza cum sentimentul de teama dispare si cum increderea ca poti sa petreci mai mult timp in compania lui devine din ce in ce mai mare. Observa cum stima de sine creste pentru ca ti-ai infruntat temerile si pentru ca ti-ai mai depasit o limita. Priveste cum himera fricii dispare; recunoaste ca ai facut un efort, si bucura-te de recompensa pe masura.

Aceasta este ratiunea pentru care vrem sa ne invingem temerile si pentru care suntem dispusi sa ne asumam si riscuri: recompensa primita; siguranta de sine intarita; increderea ca lucrurile care conteaza cu adevarat pentru noi nu se afla la o aruncatura de bat, in gradina sigurantei, in care am fost obisnuiti sa plantam florile comoditatii si ale previzibilului, ci dincolo de acest gard de poveste, undeva in lumea larga. Pentru a putea sa le gasim si sa le atingem trebuie sa ne luam inima in dinti si sa pornim in calatorie; sa ne asumam riscuri si sa fim puternici in fata incercarilor multiple de auto-sabotare! 

Iluzia sigurantei ne orbeste, in timp ce viata trece pe langa noi; din cauza fricii ne ascundem in beciurile predictibilului si uitam sa ne traim viata! Ai incredere in tine si in instinctele tale, imprieteneste-te cu necunoscutul si incepe sa iti traiesti viata!



sursa foto: onceupona-girl.tumblr.com 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu