marți, 21 iunie 2011

"a castiga" VS "a avea succes"



        Cateodata simtim ca este absolut necesar sa castigam multe batalii pana sa simtim ca suntem indreptatiti sa avem succes. Poate ar trebui sa ne schimbam putin convingerea si punctul de vedere si sa demitizam puterea pe care o are ideea de "succes" asupra noastra!
       John Wooden, fost antrenor al UCLA, ne spune ca succesul inseamna a face tot ceea ce poti pentru a obtine un lucru. Succesul este definit de pacea interioara pe care o obtinem prin satisfactia proprie, stiind ca am facut efortul necesar pentru a da ceea ce este mai bun din noi. (http://www.ted.com/talks/lang/eng/john_wooden_on_the_difference_between_winning_and_success.html)
       In completarea argumentarii sale am sa spun urmatoarele: ideea de succes apasa greoi si uneori ajunge sa subjuge, deoarece ajungem sa gandim si sa ne modelam in functie de asteptarile si cutumele sociale actuale. Asa cum, de exemplu, este la moda sa purtam rochii vaporoase in acest sezon, este la moda sa ne dorim succesul cu orice pret si sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a-l obtine. Insa, greseala nu consta in a face tot posibilul, ci in faptul ca nu mai stim sa ne oprim; fiind atat de prinsi in goana dupa succes, atunci cand il atingem nu il mai putem recunoaste... in fapt, nu suntem constienti ca parcursul in sine si actiunile pe care le intreprindem reprezinta insusi succesul.
      Asa cum ne aduce aminte si Wooden, reputatia reprezinta modul in care suntem perceputi, iar caracterul este ceea ce suntem cu adevarat. Si pentru ca societatea in care traim pune mare accent pe brand, pe ambalaj, pe modul de prezentare, pe aparente, etc, si noi suntem tentati sa credem ca succesul este ceva extrem de greu de atins, ceva rar, pe care doar putini il pot obtine; suntem tentati sa facem asta datorita/ din cauza pretului mare pe care il punem pe reputatie.
     Va provoc sa uitati putin de "valorile" impuse de societate, sa incetiniti putin ritmul de cautare al succesului, sa va acordati ragazul de a privi in sinea voastra si de a va redescoperi propriile valori si convingeri si nu in ultimul rand va provoc sa nu lasati sa treaca o zi in care sa nu fi facut ceva - cat de mic, sau aparent nesemnificativ - pentru voi si pentru sufeltul vostru! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu