vineri, 3 iunie 2011

Ce fac VS ce imi doresc sa fac!

     Cum tocmai ce ma aflu in plin proces de schimbari si de self-improvement, m-am gandit la un mic exercitiu mental prin care sa incerc sa elimin VS-ul dintre ce fac si ce vreau sa fac. Astfel, incerc sa gandesc cele doua sintagme de mai sus in termeni de buzunare - de la pantaloni, fuste, posete sau rucsac. Cum? Va explic imediat sub forma unei mici povestioare:
     Dimineata unei zile obisnuite... ne trezim, ne respectam tabieturile matinale - cafea, tigari, stiri, etc- si ne pregatim sa iesim pe usa. La acel prim moment al diminetii, de obicei buzunarele noastre sunt goale (aici nu ma refer la bani- pentru ca acestia ar trebui sa stea in portofel :-) ).

Odata plecati de acasa, buzunarele incep sa ni se umple cu diverse: un flyer primit la metrou, un bilet de autobuz sau o cartela de metrou, o foita pe care ne notam ceva din mers, un post-it cu un numar de telefon, etc... Pe parcursul zilei, inafara acestor "nimicuri" isi pot face loc in buzunarele noastre si lucruri importante sau care ne intereseaza si cand vine momentul sa gasim acel lucru care ne trebuie, in multitudinea de nimicuri, fie nu mai gasim, fie cautam ceva vreme in gramajoara de hartii rasturnate pe birou. In ceea ce ma priveste, indes diversele flyere primite, bilete, post-it-uri, - de regula ce nu ma intereseaza in mod direct - in buzunarul stang al pantalonilor sau direct in geanta fara sa ma uit unde anume. In momentul in care primesc ceva ce ma intereseaza sau care imi atrage atentia, le "depozitez" in buzunarul din dreapta sau intr-un loc anume din geanta. De obicei se intampla sa ne mai schimbam aceste obiceiuri sau sa incurcam buzunarele, astfel incat sa amestecam hartiutele care nu ne intereseaza cu cele care ne intereseaza, insa seara, cand ajungem acasa le vom sorta si vom face ordine.

      Acestea fiind spuse, am sa incerc sa va explic legatura pe care o are povestioara de mai sus cu eliminearea "VS" -ului. Asa cum dimineata plecam de acasa cu buzunarele goale si ne intoarcem seara cu ele pline, la fel se intampla si cu idealurile si convingerile noastre. Fie ca este vorba de ceea ce facem, fie ca vorbim de ceea ce ne dorim, dimineata plecam cu mintea limpede, urmand ca ziua sa ne imbogateasca buzunarul ideilor, sa ne schimbe anumite idei sau sa ne ofere o cu totul alta viziune asupra lucrurilor; iar seara cand ajungem acasa facem "ordine" in aceste informatii si impresii acumulate peste zi.
     De cele mai multe ori, ne setam mintea de asa natura incat incercam sa nu amestecam ideile si impresiile pe care le avem despre de facem cu ideile, dorintele si convingerile pe care le avem vis-a vis de ce ceea ce ne dorim sa facem; la fel cum din instinct introducem hartiutele in functie de "categorii" in buzunarele noastre.
     In aceeasi maniera in care biletelele se pot amesteca in buzunarele noastre, la fel se pot amesteca si coordonatele lucrurilor pe care le avem cu cele pe care ni le dorim. Daca vreti, este ca si cand am avea in buzunarul stang pregatirea si aptitudinile care ne sunt necesare pentru a indeplini sarcinile job-ului actual, iar in buzunarul din dreapta am avea caracteristicile, abilitatile, pasiunea si determinarea care  ne recomanda pentru job-ul pe care ni-l dorim. Atunci cand cautam ceva, cautam in ambele buzunare si in cautarea noastra este posibil sa amestecam continutul celor doua, rezultatul nefiind unul dezastruos, ci dimpotriva. Putem constata ca nu trebuie sa mai respectam aceasta regula stricta de sortare, ci sa amestecam continuturile pentru a obtine inspiratia si ideea "salvatoare".
                   De abicei gasim ceea ce cautam acolo unde ne asteptam mai putin!!!
 
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu