duminică, 5 iunie 2011

Medalia de aur in cariera

           Citeam zilele trecute intr-un roman (Cai in Galop - Yukio Mishima), un pasaj foarte interesant despre practica kendo si m-am gandit ca ar fi interesant sa ne gandim atitudinea in cariera in termeni kendo (arta martiala moderna japoneza a scrimei)Pentru a intelege la ce ma refer, trebuie sa mentionez ca practicarea kendo presupune  o activitate solicitantă fizic și mental care combină valorile solide ale artelor marțiale cu elemente fizice specifice activitatilor sportive. Deasemenea, presupune o postura perfecta a practicantului, o atentie extraordianara si un echilibru psihic si mental greu de atins. Un practicant de kendo trebuie sa isi mentina tinuta chiar si in momentul loviturilor puternice, fara sa isi piarda echilibrul si concentarea. Una din greselile pe care o fac unii practicanti este aceea de a-si atintii privirea asupra varfului sabiei adversarului (sabiile de bambus sunt folosite in acest sport) , moment in care isi pierd atentia.

          In ceea ce priveste lagatura dintre cariera si acest sport, sunt convinsa ca majoritatea principiilor pe care il presupune kendo, pot fi preluate si asimilate in construirea si gestionarea carierei proprii. Aceste principii sunt atentia, determinarea, hotararea, tatonarea, echilibrul, eleganta miscarilor, asumuarea riscurilor, etc.
         Ganditi-va cum ar fi sa reusim sa ajungem la acel grad de "antrenament" cu noi insine astfel incat sa reusim sa ne pastram calmul, atentia si eleganta in orice decizie pe care trebuie sa o luam in cariera sau in viata personala?; cum ar fi sa stim cum sa param loviturile si sa stim exact momentul potrivit de "atac" si nu in ultimul rand, cum ar fi sa nu pierdem din priviri tinta pe care o avem, indiferent de situatie, cu ajutorul determinarii si concentrarii? 
        Putem, oare, sa castigam medalia de aur pentru succesul in cariera aplicand cateva principii sportive?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu